Terug

Recensies

Erotiek is een emotie

Verontrustend artikel in The Guardian: de Japanse jeugd heeft geen seks meer. Te veel gedoe. Als direct gevolg werden in het Land van de Rijzende Zon het afgelopen jaar minder baby’s geboren dan ooit. Een demografische crisis ligt op de loer, ‘Japan might eventually perish into extinctio…

Lofzang op de straat

Afgelopen zaterdag in het Parool: de foto's die Max Natkiel maakte van de piepjonge punks, krakers en skinheads die zich begin jaren tachtig bewogen in de krochten van de toen nog vervallen Amsterdamse poptempel Paradiso. 'Dikke Dennis' was 17 toen hij op de kiek werd gezet. In het Parool overpeinst…

Alle vrouwen zijn (niet) hetzelfde

Zetten we het Engelstalige Girls Like Us (GLU) twee jaar geleden nog weg als lesbisch lifestyleblad, inmiddels is het gay-cliché een stuk verder naar de achtergrond verdwenen. Alle artikelen hebben weliswaar nog steeds een vrouw in de hoofdrol, maar het queer-zijn – sowieso een beter wo…

Conversaties zonder ego

Sommige kunstenaars zijn zo nagelvast verbonden met hun werk, dat het eigenlijk niet meer uit maakt wát zij maken. Iemand als David Bowie kan nog zoveel controverse rond zijn comebackalbum veroorzaken, het feit dat het zíjn plaat is, stond al voor de release garant voor een t…

Als je fiets maar goed zit

Je zou het als Amsterdamse fietser haast vergeten, maar veel Europese steden moeten nog erg wennen aan de fiets als dagelijks vervoersmiddel. Buiten de eigen landsgrenzen wacht een levensgevaarlijk parcour van gladde stoepranden, diepe goten en ongeasfalteerde bermen. Maar ‘Urban cycling&rsquo…

Van je familie moet je het hebben

Je hebt twee soorten familie. Een die je niet uitkiest, maar vanwege gedeeld bloed en genen blijft treffen op verjaar- en feestdagen, en een waar je wél bewust voor kiest. Een groep mensen waarmee je net zo goed tradities en herinneringen deelt. Waarmee je je losweekt van je niet-gekozen fami…

Wegwijs in de mediawaan

Op Wikipedia woedde tot voor kort een niet-bestaande oorlog tussen Portugal en India. Het duurde maar liefst vijf jaar voordat het door een anonieme schrijver bij elkaar gefantaseerde artikel werd onderschept en verwijderd. Een typisch broodjeaapverhaal. Een hoax. Een tamelijk onschuldige nog. Maar …

Italiaanse tafelschikking

Zomers tafereel op een willekeurig Amsterdams terras: Italiaans gezelschap buigt zich griezelend over bord Spaghetti Bolognese. Ober wordt met veel misbaar ter verantwoording geroepen. 'Meent u dit, pasta en saus apart?' Ober: 'Kunt u toch zelf door elkaar roeren?' Maar Italianen weten: zo hó…

Cocreatie in de kunst

'Het ik-tijdperk is voorbij,' stelde trendwatcher Lidewij Edelkoort onlangs in Zomergasten. Presentator Jan Leyers reageerde verbaasd: en Facebook dan? Een achterhaald medium, volgens de onverbiddelijke Edelkoort: ‘We hebben weer behoefte aan echt contact, we willen weer dingen samen doen.&rsq…

De kok, de natuur, zijn keuken & haar gekte

De Scandinavische keuken is hot. Na de moleculaire grappen van het Spaanse El Bulli wordt de heersende kooktrend tegenwoordig bepaald door het Deense Noma. Voor het derde jaar op rij voert dit restaurant de prestigieuze The Worlds 50 Best van Restaurant Magazine aan. De naam Noma bestaat uit de same…

Thuis is waar je hoed hangt

In haar essay 'A Room of Ones Own' onderstreept Virginia Woolf het belang van ruimte voor creativiteit: ‘a woman must have money and a room of her own if she is to write.’ En of dat nu een letterlijke ruimte is, of simpelweg een omgeving waar we ons comfortabel voelen: we hebben all…

De wereld in fietsverhalen

De wielersport is een wereld van verhalen. Verhalen over weer en over wind, over de ellende van gebroken voorvorken en sleutelbeenderen. Over falende knechten en saploze benen. Maar ook over persoonlijke successen, symbiotische ploegstrategieën en toegewijde supporters die weken van te voren hu…

Pleitbezorgers voor goede fotografie

In een wereld waarin iedereen met allerhande apps moeiteloos de mooiste kiekjes maakt, heb je als professionele fotograaf wat te bewijzen. Dat met het maken van een echt goede foto wel degelijk een boel techniek gemoeid is bijvoorbeeld. En oog voor compositie. En niet te vergeten talent. E…

Wie is er bang voor links?

Alsof God zich er zelf mee bemoeide, zo rap ging de verkoop van de eerste editie van het nieuwe kwartaalblad De God van Nederland. Een week na de lancering op 30 september dreigden de losse nummers al uit te verkopen. Inmiddels is dit niet alleen gebeurd maar hebben zich ook meer dan 300 abonnees…

Viering van de moderne Arabier

Moslim zijn en een gouden kalf winnen: het kan. Dat ‘bewees’ Nasrdin Dchar toen hij tijdens het Nederlands Film Festival de prijs voor beste acteur won. Na zijn ontroerende dankwoord, waarin hij kritiek uitte op de huidige rechtse politiek, maakte de multiculturele samenleving een kl…

Feestje voor de handwerkhobbyist

Wij hebben handen. Op de een of andere manier heeft de industriële revolutie ons dit besef ontnomen. Mede door de economische crisis, maar ook door de opkomst van nieuwe ‘digitale ambachten’ als printen in 3D, hebben wij ons eigen scheppingsvermogen recentelijk herontdekt. Breien…

Meisjes zoals wij

Media die specifiek zijn gericht op lesbiennes, zijn in Nederland op één hand te tellen. Bovendien focussen de bladen díe er zijn doorgaans op het relationele gebied. Zo niet het Engelstalige blad Girls Like Us (GLU). Hier geen uitgekauwde coming-out-verhalen of andere clich&eac…

Ode aan Merina

Het boze oog en de bezwerende maatregelen die mensen met name in de Arabische wereld treffen om dat af te weren. Dat was de fascinatie van Merina Beekman in een notendop. Twee jaar geleden stierf zij, 48 jaar jong, aan de gevolgen van borstkanker. De tentoonstelling waarmee haar werk nu in Kunst…

Kunst-als-idee

Kunstenaars die hun geld verdienen met louter ideeën – het blijft een lastig te behappen gegeven. Wat ‘scheppen’ ze dan? Is dat geen doen alsof? Dus toen Museum Boijmans Van Beuningen begin dit jaar de conceptuele sculptuur Pindakaasvloer (1962) aankocht, moest de ontwerpe…

Reclameloos de diepte in

De valkuil van tijdschriften met een thema is de illusie van volledigheid die ze wekken. Maar bij zowel de sobere Boekman als de luxueuze Viewpoint, beiden autoriteiten binnen hun eigen sector (de een cultuurbeleid, de ander design) is die illusie meer dan aannemelijk. Te meer daar beide bladen een …

  • Pagina :
  • 1
pro-mbooks1 : athenaeum